Kolačići

Instrukcije Za Sve plavi logo

Ova Pravila o kolačićima objašnjavaju kako Pirax obrt za informatičke usluge, vl. Matej Franjić (“Tvrtka”, “mi”, “nas” i “naš”) koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vas prepoznao kada posjetite našu web stranicu na https://instrukcijezasve.hr (“Internet stranica”). Objašnjavaju što su te tehnologije i zašto ih koristimo, kao i vaša prava da kontrolirate našu upotrebu istih.

U nekim slučajevima možemo koristiti kolačiće za prikupljanje osobnih podataka ili oni postaju osobni podaci ako ih kombiniramo s drugim podacima.

Što su kolačići?

Kolačići su male podatkovne datoteke koje se postavljaju na vaše računalo ili mobilni uređaj kada posjetite web stranicu. Kolačiće naširoko koriste vlasnici web stranica kako bi svoje web stranice radile ili radile učinkovitije, kao i za pružanje informacija za izvještavanje.

Kolačići koje postavlja vlasnik web stranice (u ovom slučaju Pirax obrt za informatičke usluge, vl. Matej Franjić) nazivaju se “kolačići prve strane”. Kolačići koje postavljaju strane koje nisu vlasnik web stranice nazivaju se “kolačići treće strane”. Kolačići treće strane omogućuju pružanje značajki ili funkcionalnosti trećih strana na ili putem web stranice (npr. oglašavanje, interaktivni sadržaj i analitika). Strane koje postavljaju ove kolačiće trećih strana mogu prepoznati vaše računalo i kada posjećuje dotičnu web stranicu i također kada posjećuje određene druge web stranice.

Zašto koristimo kolačiće?

Koristimo kolačiće prve i treće strane iz nekoliko razloga. Neki su kolačići potrebni iz tehničkih razloga kako bi naše web mjesto radilo, a mi ih nazivamo “esencijalnim” ili “strogo neophodnim” kolačićima. Ostali kolačići također nam omogućuju praćenje i ciljanje interesa naših korisnika kako bismo poboljšali iskustvo na našim mrežnim svojstvima. Treće strane poslužuju kolačiće putem naše web stranice za oglašavanje, analitiku i druge svrhe. Ovo je detaljnije opisano u nastavku.

Kako mogu kontrolirati kolačiće?

Imate pravo odlučiti hoćete li prihvatiti ili odbiti kolačiće. Svoja prava na kolačiće možete ostvariti postavljanjem svojih preferencija u Upravitelju suglasnosti za kolačiće. Upravitelj suglasnosti za kolačiće omogućuje vam da odaberete koje kategorije kolačića prihvaćate ili odbijate. Neophodni kolačići ne mogu se odbiti jer su strogo nužni za pružanje usluga.

Upravitelj suglasnosti za kolačiće nalazi se u natpisu s obavijestima i na našoj web stranici. Ako odlučite odbiti kolačiće, i dalje možete koristiti našu web stranicu iako vaš pristup nekim funkcijama i područjima naše web stranice može biti ograničen. Također možete postaviti ili izmijeniti kontrole vašeg web preglednika da prihvaćaju ili odbijaju kolačiće.

Specifične vrste kolačića prve i treće strane koji se poslužuju putem našeg web-mjesta i svrhe koje obavljaju opisani su u tablici u nastavku (imajte na umu da se određeni kolačići koji se poslužuju mogu razlikovati ovisno o određenim mrežnim svojstvima koja posjećujete):

Osnovni kolačići web stranice:

Ovi kolačići su strogo nužni kako bismo vam pružili usluge dostupne putem naše web stranice i koristili neke od njezinih značajki, kao što je pristup sigurnim/zaštićenim područjima.

Postavke kolačića

Kolačići za izvedbu i funkcionalnost:

Ovi se kolačići koriste za poboljšanje performansi i funkcionalnosti naše web stranice, ali nisu ključni za njihovu upotrebu. Međutim, bez ovih kolačića određene funkcije (poput videozapisa) mogu postati nedostupne.

Postavke kolačića

Kolačići za analizu i prilagodbu:

Ovi kolačići prikupljaju informacije koje se koriste ili u skupnom obliku kako bi nam pomogli razumjeti kako se naša web stranica koristi ili koliko su učinkovite naše marketinške kampanje, ili da nam pomognu prilagoditi našu web stranicu vama.

Postavke kolačića

Oglašavački kolačići:

Ovi se kolačići koriste kako bi oglasne poruke bile relevantnije za vas. Oni obavljaju funkcije poput sprječavanja stalnog ponovnog pojavljivanja istog oglasa, osiguravanja pravilnog prikazivanja oglasa za oglašivače i u nekim slučajevima odabira oglasa koji se temelje na vašim interesima.

Postavke kolačića

Neklasificirani kolačići:

To su kolačići koji još nisu kategorizirani. U procesu smo klasificiranja ovih kolačića uz pomoć njihovih pružatelja usluga.

Postavke kolačića

Kako mogu kontrolirati kolačiće u svom pregledniku?

Budući da se način na koji možete odbiti kolačiće putem kontrola vašeg web preglednika razlikuje od preglednika do preglednika, trebali biste posjetiti izbornik za pomoć vašeg preglednika za više informacija. Slijede informacije o tome kako upravljati kolačićima na najpopularnijim preglednicima:

Osim toga, većina oglašivačkih mreža nudi vam način da se isključite iz ciljanog oglašavanja. Ako želite saznati više informacija, posjetite:

Što je s drugim tehnologijama praćenja, poput web-pratilica?

Kolačići nisu jedini način prepoznavanja ili praćenja posjetitelja web stranice. S vremena na vrijeme možemo koristiti druge, slične tehnologije, kao što su web pratilice (ponekad se nazivaju “pikseli za praćenje” ili “jasni gifovi”). To su malene grafičke datoteke koje sadrže jedinstveni identifikator koji nam omogućuje da prepoznamo kada je netko posjetio našu web stranicu ili otvorio e-poštu koja uključuje njih. To nam omogućuje, na primjer, praćenje obrazaca prometa korisnika s jedne stranice unutar web-mjesta na drugu, isporuku ili komunikaciju s kolačićima, da shvatimo jeste li na web-mjesto došli s internetskog oglasa prikazanog na web-mjestu treće strane , za poboljšanje performansi stranice i za mjerenje uspjeha marketinških kampanja putem e-pošte. U mnogim se slučajevima ove tehnologije oslanjaju na kolačiće kako bi pravilno funkcionirale, pa će odbijanje kolačića narušiti njihov rad.

Koristite li Flash kolačiće ili lokalne dijeljene objekte?

Web-mjesta također mogu koristiti takozvane “Flash kolačiće” (također poznate kao lokalni dijeljeni objekti ili “LSO”) za, između ostalog, prikupljanje i pohranjivanje informacija o vašem korištenju naših usluga, sprječavanje prijevara i za druge operacije web-mjesta.

Ako ne želite da se Flash kolačići pohranjuju na vašem računalu, možete podesiti postavke svog Flash playera da blokira pohranu Flash kolačića pomoću alata koji se nalaze na ploči postavki pohrane web stranice. Također možete kontrolirati Flash kolačiće tako da odete na ploču s globalnim postavkama pohrane i slijedite upute (koje mogu uključivati upute koje objašnjavaju, na primjer, kako izbrisati postojeće Flash kolačiće (navodi se kao “informacije” na stranici Macromedia), kako spriječiti da Flash LSO-i ne budu postavljeni na vaše računalo bez vašeg upita i (za Flash Player 8 i novije) kako blokirati Flash kolačiće koje ne isporučuje operater stranice na kojoj se nalazite u tom trenutku).

Imajte na umu da postavljanje Flash Playera da ograniči ili ograniči prihvaćanje Flash kolačića može smanjiti ili spriječiti funkcionalnost nekih Flash aplikacija, uključujući potencijalno Flash aplikacije koje se koriste u vezi s našim uslugama ili mrežnim sadržajem.

Pružate li ciljano oglašavanje?

Treće strane mogu posluživati kolačiće na vašem računalu ili mobilnom uređaju za oglašavanje putem naše web stranice. Te tvrtke mogu koristiti informacije o vašim posjetima ovoj i drugim web stranicama kako bi pružile relevantne oglase o robi i uslugama koje bi vas mogle zanimati. Također mogu koristiti tehnologiju koja se koristi za mjerenje učinkovitosti reklama. Oni to mogu postići korištenjem kolačića ili web signala za prikupljanje informacija o vašim posjetima ovoj i drugim stranicama kako bi vam pružili relevantne oglase o robi i uslugama koje bi vas mogle zanimati. Podaci prikupljeni ovim postupkom ne omogućuju nama ili njima identificiranje vašeg imena, podataka za kontakt ili drugih podataka koji vas izravno identificiraju, osim ako ih vi ne odlučite dati.

Koliko često ćete ažurirati ovu Politiku kolačića?

S vremena na vrijeme možemo ažurirati ovu Politiku kolačića kako bismo odražavali, na primjer, promjene kolačića koje koristimo ili iz drugih operativnih, pravnih ili regulatornih razloga. Stoga vas molimo da redovito provjeravate ovu Politiku kolačića kako biste bili informirani o našoj upotrebi kolačića i povezanih tehnologija.

Datum na vrhu ovih Pravila o kolačićima označava kada su posljednji put ažurirani.

Gdje mogu dobiti dodatne informacije?

Ako imate bilo kakvih pitanja o našem korištenju kolačića ili drugih tehnologija, pošaljite nam e-poruku na info@instrukcijezasve.hr ili poštom na:

  • Pirax obrt za informatičke usluge, vl. Matej Franjić
  • Mirna ul. 9, 10000, Zagreb, Hrvatska
  • Zagreb, Grad Zagreb 10000
  • Hrvatska
  • Telefon: +385 91 5144 981