Instrukcije uživo ili online? Što je bolje?

Instruktorica pokazuje primjere na ploči i online

Kada razmišljaš o instrukcijama, vjerojatno se pitaš je li ih bolje imati uživo ili putem interneta. Obje opcije imaju svoje prednosti i nedostatke, pa je važno razmotriti obje mogućnosti prije nego što odlučiš koja je bolja za tebe, kao instruktora i kao učenika.

U ovom članku istražit ćemo prednosti i nedostatke instrukcija uživo i online te ti pomoći da doneseš informiranu odluku.

Prednosti instrukcija uživo

 • Osobni kontakt s instruktorom: Jedna od najvećih prednosti instrukcija uživo je osobni kontakt s instruktorom. Neki učenici to više vole baš zbog te bliskosti, nekima je lakše pitati uživo jer (tipa ja) vole mahati rukama dok objašnjavaju što ih muči.
 • Interakcija s drugim učenicima: U učionici kod grupnih instrukcija, učenici mogu međusobno komunicirati i surađivati na zadacima. To može pomoći u stvaranju zajedničke atmosfere u učionici i olakšati učenje.
 • Bolja koncentracija: Mnogi učenici bolje se koncentriraju kada su u istoj prostoriji s instruktorom koji ih ujedno i nadgleda, jer nemaju ometanja koja se javljaju kod online instrukcija. To može pomoći učenicima da se fokusiraju te bolje usvoje gradivo.

Nedostaci instrukcija uživo

 • Vremenski zahtjevno: Učenici koji žele sudjelovati u instrukcijama uživo moraju se pridržavati rasporeda i dogovora, nekada možda i putovati do svog instruktora, što može biti vremenski zahtjevno.
 • Troškovi putovanja: Instrukcije uživo mogu biti skuplje jer uključuju troškove putovanja za učenike. Neki instruktori naplaćuju svoj dolazak k učenicima jer je to njihovo vrijeme koje potroše, a koje svakako treba platiti.
 • Ograničenja prostora: Kod grupnih instrukcija, učionice mogu biti ograničene prostorom, što može dovesti do pretrpanosti učionice i smanjenja kvalitete samih instrukcija. Tu se instruktori moraju paziti kako im se to ne bi dogodilo. Inače će izgubiti povjerenje svoga učenika koji će biti nezadovoljan.

Prednosti online instrukcija

 • Fleksibilnost: Online instrukcije su vrlo fleksibilne jer učenici mogu dogovoriti instrukcije u bilo koje vrijeme, čak nije ni nužno da su doma. To znači da se učenici mogu uskladiti s drugim obavezama i rasporedima, kao i sami instruktori.
 • Širi izbor instruktora: Online instrukcije omogućuju učenicima pristup velikom broju instruktora, što znači da mogu pronaći instruktora koji najbolje odgovara njihovim potrebama.
 • Niži troškovi: Online instrukcije obično su jeftinije od instrukcija uživo, što znači da su dostupnije i pristupačnije za širi krug učenika.

Nedostaci online instrukcija

 • Manjak osobnog kontakta: Online instrukcije nemaju osobni kontakt s instruktorom, što nekim učenicima ne odgovara jer im je bitan taj blizak odnos s instruktorom kad su u istoj prostoriji.
 • Ograničen pristup tehnologiji: Online instrukcije zahtijevaju kvalitetnu internetsku vezu i uređaj, poput kompjutera, tableta ili mobitela. Učenici koji nemaju pristup takvoj tehnologiji ili pouzdanoj internetskoj vezi mogu imati poteškoće u sudjelovanju u online instrukcijama.
 • Tehničke poteškoće: Tehničke poteškoće poput problema s internetom, lošeg kvaliteta zvuka ili slike mogu ometati kvalitetu instrukcija i smanjiti učinkovitost instrukcija.
Pretraga po predmetima

Trebaju ti instrukcije? Ne znaš odakle krenuti? Klikni na gumb “Pretraži” i iskoristi filtere kako bi lakše došao do željenih rezultata!

Pretraži

Zaključak

Odlučiti se između instrukcija uživo i online može biti izazovno. Oba oblika instrukcija imaju svoje prednosti i nedostatke, a važno je odabrati onaj način koji ti najbolje odgovara.

Ako preferiraš osobni kontakt s instruktorom, instrukcije uživo su vjerojatno bolji izbor. Ako ti je potrebna fleksibilnost i želiš pristup širem izboru instruktora, online instrukcije su ti bolji izbor.

U konačnici, važno je zapamtiti da je kvaliteta instrukcija ključna za učenje. Bez obzira na to koju vrstu instrukcija odabereš, važno je da se osigura da su kvalitetne i učinkovite.

Pronađi instruktora s iskustvom i vještinama koje su ti potrebne, i koji ti može pružiti podršku i pomoć kada ti je to potrebno.

Bez obzira na to koju vrstu instrukcija odabereš, usredotoči se na postizanje svojih ciljeva, usvajanje novih znanja i vještina koje će ti pomoći u budućnosti.