Online instrukcije: prednosti i mane

Ilustracija za online instrukcije

Danas sve više i više ljudi radi i/ili uči od kuće, pa su tako i online instrukcije postale sve popularnije.

No, kao i sa svakim novim oblikom učenja, postoje prednosti i mane.

U ovom članku ću ti pružiti kratki pregled prednosti i mana online instrukcija, kako bi moga/la odlučiti što je najbolje za tebe.

Prednosti online instrukcija

FleksibilnostOnline instrukcije omogućuju učenje u vlastitom tempu i prema vlastitom rasporedu. To je posebno korisno za učenike koji imaju druge obaveze, poput treninga ili kućanskih poslova te se ne mogu obvezati na fiksni raspored. Samostalno učenje također može pomoći učenicima razviti vještine upravljanja vremenom, koje će se isplatiti kasnije.
Poboljšane virtualne vještineS komunikacijom koja je virtualna prilikom online instrukcija, učenici imaju priliku stvoriti učinkovite procese (prečice), koristiti specijalizirano znanje i donositi odluke o najboljim praksama komunikacije. To može pripremiti učenike da znaju kada organizirati instrukcije i što se može obaviti digitalno.
OpuštenostUčenici su vrlo često opušteniji u prostorima svoga doma online, nego kada se instrukcije vrše uživo u istoj prostoriji s instruktorom. Naravno, to također ovisi i o samom instruktoru i učeniku. Neki se uspiju dovoljno opustiti, a neki su sramežljivi sve do 5. sata instrukcija gdje se napokon oslobode i počnu zajednički rješavati problem nekog predmeta.
Ažurirani materijali za učenjeOnline instrukcije nude ažurirane materijale za učenje, što čini vjerojatnijim da će učenici raditi s trenutačnim materijalim. Ako nove inovacije, otkrića ili studije pokažu nešto novo ili drugačije od onoga u što se ranije vjerovalo, informacije će se brzo širiti u online instrukcijama.
Poboljšana ravnoteža školskog i životnog stilaUz tradicionalne nastavne programe, često se događa da se učenici osjećaju preopterećeno i nemaju dovoljno vremena za druge aktivnosti. Online instrukcije mogu pomoći u postizanju ravnoteže između škole i ostalih aktivnosti zbog veće fleksibilnosti i dogovora.

Nedostatci online instrukcija

No, postoje i nedostatci online instrukcija.

U nastavku su navedeni neki od glavnih nedostataka koje bi trebao/la uzeti u obzir prije nego što se odlučiš za online instrukcije.

Ograničen pristup tehnologijiOnline instrukcije zahtijevaju pouzdanu internetsku vezu i uređaj s kojim možete pristupiti internetu, poput računala, tableta ili pametnog telefona. Učenici koji nemaju pristup tehnologiji ili brzom internetu mogu imati poteškoće u sudjelovanju u online instrukcijama.
Nedostatak interakcijeZa razliku od tradicionalnih učionica, online instrukcijama nedostaje osobni kontakt između učenika i instruktora. To može otežati učenicima dobivanje povratne informacije, postavljanje pitanja ili raspravu o idejama s kolegama. Iako su dostupni razni alati za komunikaciju, poput e-pošte, foruma i video konferencija, interakcija putem ovih sredstava može biti manje učinkovita u usporedbi s osobnim kontaktom, ali ne nužno. Taj dio više ovisi o samom instruktoru koji bi trebao poticati svoga učenika da ga pita aposlutno sve što mu je nejasno u bilo kojem trenutku.
Ovisnost o tehnologijiOnline instrukcije jako ovise o tehnologiji, što može biti nedostatak ako dođe do tehničkih poteškoća ili kvarova sustava. To može dovesti do frustracije i gubitka vremena i za učenike i za instruktore. Učenici i instruktori bi trebali biti spremni rješavati tehničke probleme koji se mogu pojaviti tijekom online instrukcija. Vrlo često pali i ona fora “ugasi pa upali da vidimo hoće li tada raditi”.
Samokontrola i vještine upravljanja vremenomOnline instrukcije zahtijevaju da učenici budu odlučni (ne gledati mobitel tko im je poslao poruku za vrijeme trajanja instrukcija) i posjeduju dobre vještine upravljanja vremenom kako bi bili uspješni u učenju. To može biti izazov za one koji su navikli na učionicu i konstantan nadzor instruktora. Ovisni učenici ili oni koji imaju problema s preuzimanjem odgovornosti mogu imati poteškoće s prilagođavanjem online instrukcijama.

Međutim, za sve one koji se mogu prilagoditi i kojima su gore navedeni nedostatci bezveze, online instrukcije mogu biti odličan način za savladavanje problematičnog gradiva.

Budući da se rad odvija kod kuće, učenici i instruktori mogu organizirati svoje vrijeme na način koji im najbolje odgovara.

To može uključivati stvaranje vlastitog rasporeda za učenje, što može biti korisno za one koji imaju druge obaveze.

Ako želiš poboljšati svoje vještine upravljanja vremenom, evo nekoliko savjeta:

  • Stvori raspored: Izradite raspored koji ne narušava tvoje prioritete i obaveze, a istovremeno ti omogućuje dovoljno vremena za učenje.
  • Eliminiraj distrakcije: Izbjegavaj distrakcije tijekom učenja, poput društvenih mreža, televizije ili igrica. Ako se učenje odvija na računalu, razmisli o korištenju aplikacija za blokiranje određenih web stranica ili društvenih mreža tijekom određenog vremena. Vjerovali ili ne, to stvarno pomaže.
  • Koristi tehnologiju: Koristi tehnologiju za organiziranje svog rasporeda i praćenje napretka u učenju. Mnoge aplikacije i web stranice nude alate za organizaciju i praćenje vremena te ti mogu pomoći da ne izgubiš koncentraciju tijekom instrukcija.

U konačnici, online instrukcije mogu biti izazovne.

Neki učenici će više htjeti instrukcije uživo, a neki će htjeti online instrukcije jer im je tako lakše.

Uvijek će postojati i jedna i druga strana, a na instruktorima je da se pobrinu da svoje učenike uče na onaj način koji njima najbolje odgovara.

Uz pravu disciplinu i predanost, online instrukcije mogu biti vrlo korisne za one koji se bore s tradicionalnim nastavnim modelima.

Mnoge online platforme (Udemy, Pluralsight, …) nude mogućnost da se nauče nove vještine, pri čemu su fleksibilnost i udobnost najvažnija.

Prije nego se odlučiš za online instrukcije, važno je uzeti u obzir prednosti i nedostatke ovog modela instrukcija, te odlučiti koji način učenja najbolje odgovara tebi kao učeniku ili instruktoru.

U svakom slučaju, važno je da učenici imaju pristup kvalitetnim instrukcijama, a online instrukcije mogu biti odlična alternativa tradicionalnim instrukcijama uživo.

Pretraga po predmetima

Trebaju ti instrukcije? Ne znaš odakle krenuti? Klikni na gumb “Pretraži” i iskoristi filtere kako bi lakše došao do željenih rezultata!

Pretraži